A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022. december 15-től részt vesz a tartós adathordozók végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód igénylésének eljárásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együtt.

NAV Adattörlő kód

NAV Adattörlő kód

A kereskedőknek az adattörlő kódot 2022. december 15-től elektronikus úton, formanyomtatvány kitöltésével kell igényelniük a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A kereskedők a címkéket, illetve az adattörlő kódokat a tartós adathordozó eszközt vásárló fogyasztók számára ingyenesen biztosítják. Az adattörlő kódot a számlán vagy nyugtán történő rögzítéssel, illetve ettől eltérő, egyéb módon (így különösen papír alapon) adják át a fogyasztók részére. Egy címkével, illetve egy adattörlő kóddal egyetlen tartós adathordozó eszköz adatainak egyszeri törlésére nyílik lehetőség.

Amennyiben a fogyasztó tartós adathordozó vásárlásakor nem kapott adattörlő kódot a kereskedőtől, úgy azt 2023. január 1-jétől az NMHH-tól igényelheti a vásárlásról szóló eredeti bizonylat vagy másolata megküldésével. További információk: Adattörlő kód igénylése (fogyasztó)

A fogyasztó az adattörlő alkalmazást az adattörlő kóddal – az átvételétől számított két héten belül – tudja aktiválni a kereskedő által a NAV részére teljesítendő, a rendelet 9. § (3) bekezdése szerinti adatszolgáltatást követően.

Az alkalmazás használatához kapcsolódó tájékoztatás biztosítása érdekében a hatóság létrehozta a veglegestorles.hu weboldalt. Ezen elérhető a szolgáltatás indulásának napjától:

  • az alkalmazás használatához szükséges közérthető, felhasználóbarát, akadálymentes használati útmutató és felhasználási feltételek,
  • az adattörlő alkalmazással törölhető eszközök részletes listája,
  • tájékoztatás a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó ügyfélszolgáltatási elérhetőségekről,
  • az adattörlő alkalmazás használata.

Kereskedőknek szóló információk

A kereskedőknek az adattörlő kódot 2022. december 15-től elektronikus úton, formanyomtatvány kitöltésével kell igényelniük a NAV-tól.
A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy a kereskedő a címkét, illetve az adattörlő kódot a fogyasztónak szabályosan adta-e át, a rendelkezések betartásával vezeti-e a nyilvántartásta fogyasztók részére történő tájékoztatási kötelezettségének eleget tett-e.

Az adattörlő kódok vonatkozásában esedékes adatszolgáltatást hogyan kell megtenni?

A Számla beküldéssel egyidejüleg történik meg az adatszolgáltatás, ezt a számlán fel kell tünteni nyomtatva is, illetve az adatszolgáltatásban is meg kell jelennie.

Az adattörlő kód bevezetése kapcsán felmerülő kérdések

Az adattörlő kódra történő átálláshoz szükség van-e fejlesztésre?

Amennyiben a kereskedő az adattörlő kódot a számviteli bizonylaton helyezi el, akkor az egyszeri fejlesztési kötelezettséget jelent számára. Az ezzel kapcsolatos fejlesztést elkezdtük, amint több információ áll rendelkezésre, itt fogjuk megjeleníteni azokat.